Rozhovor před sezonou

20.03.2014 20:32

Trenéři před sezónou - 32. díl: Ilona Hronová připravuje v Nenačovicích přes deset koní pro roviny i do překážek

Podrobnosti: ' Zveřejněno 16. 3. 2014 9:58

Hronova IlonaIlona Hronová loni při své nedlouhé trenérské kariéře zaznamenala svou nejúspěšnější sezónu - její svěřenci zvítězili čtyřikrát. A byli k vidění i na německých drahách. Letos by trenérka opět ráda vycestovala se svými svěřenci do Německa a možná i do Francie. Převahu v její stáji mají koně tuzemského chovu a v majetku Hřebčína Křenek. Jsou mezi nimi i první potomci Torluse. Tím zatím nejúspěšnějším je účastník Gerschova memoriálu Mystic Golfer, který je připravován právě ve středisku Nenačovice na Berounsku.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Počet koní: 11
Odešli po sezóně: Accelerate
Přihlášky do klasických dostihů: nejsou
Stájový personál:  Pavel Hron, Marie Mokošová a spousta mladých pomocníků a amatérů
První jezdec stáje: stáj nemá
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koně nejmladšího dostihového ročníku najdeme ve středisku trenérky Hronové tři a všechny jsou chovu Hřebčína Křenek. Jediným hřebcem mezi nimi je v březnu narozený ryzák Callace (Wallace - Cayman Lady): "Ten přišel do stáje později, ale vypadá, že by letos mohl zvládnout dostih, jeví se jako ranný." Naproti u Lemesulky (Torlus - Lemes Gold) trenérka nepředpokládá brzké zahájení kariéry. "V tuto chvíli vypadá, že asi letos nevyběhne. Je ještě hodně "zelená" a přišla až v lednu, má v tréninku manko." Klisna Dwicklusína (Wallace - Dwickly) by měla startovat za stáj SV Vondra GAIN. "Když přišla, byla malinká, ale začala hodně růst. Pracuje opravdu dobře, a jestli nebude bolavá, mohla by začít jako dvouletá běhat."

Hronova MysticGolfer

FOTO: Tříletý Mystic Golfer
Mezi loňskými dvouletými loni potěšil Mystic Golfer Hřebčína Křenek, který se loni ve všech třech startech umístil a jako pátý přišel do cíle v Gerschově memoriálu. "Celou zimu hodně rostl a roste stále... Objemovou práci zvládá dobře, a pokud proběhne dobře i rychlostní trénink, začne běhat hned zjara. Je to silný kůň, z našich tříletých by měl být nejlepší. Zatím nevím, jaké bude jeho distanční optimum, ale 1400 metrů loni pro něho bylo krátkých."
Z prvního ročníku Torluse má Ilona Hronová v přípravě i loni jednou představenou White Ghost. "Také začala růst. Distančně by měla stát dokola". Třetím tříletkem v Nenačovicích je dosud nepojmenovaná klisna po Saddexovi z klisny po Lomitas. "Jako dvouletá byla dost zelená. Domluvili jsme se s majitelem panem Šnáblem, že na ni nebudeme tlačit a zřejmě vyběhne ve druhé půlce sezóny. Je to velká a silná klisna a vidím její uplatnění na tratích od 2000 metrů výše."

Hronova LePayda

FOTO: Le Payda
Jen dva starty (obě třetí místa) absolvoval loni Le Payda. "Vrací se na dráhu po zranění, ale vypadá dobře, je už pěkně vylínaný. Bude moc začít běhat ve čtvrté kategorii, ale já věřím, že jeho výkonnost je o dvě kategorie výše, tedy ve dvojkách." Novellette stáje SV Vondra GAIN loni startovala i na německých drahách, kde získala čtvrté místo, ale své první životní vítězství vybojovala koncem října v Praze. "Je to dobrá klisna, a konečně také dospěla. Zatím neznáme propozice, tak nevím, co by mohla v Česku běhat, ale je možné že jí vybereme i start v Německu. A pokud vše půjde dobře, možná bychom mohli zkusit i běhání ve Francii," prozrazuje předběžné plány se čtyřletou klisnou Ilona Hronová.

Hronova Novellette

FOTO: S Novellette jsou i zahraniční plány
Novellettina stájová kolegyně Passion loni dokonce potěšila dvěma vítězstvími - na trati 2200 metrů a v sedle s šampionem Murzabayevem. "Je malinká, ale umí dobře zabojovat. Zvládá vše dobře, ještě ale nevím, kde s ní začneme startovat." Velmi dobrou sezónu měla loni reprezentantka barev Hřebčína Křenek Lemesína, vítězka a pětkrát umístěná. "Doufám, že letos bude běhat stabilně ve třetí kategorii. Ale možná by se mohla dostat i o kategorii výše," přeje si trenérka Hronová.
Nejstarším koněm ve stáji je šestiletá Marketa manželů Hronových, která se už třetí sezónu bude věnovat překážkám. "Na podzim odešla do výběhu, aby si trochu srovnala hlavu. Měla by se vrátit brzy. Je šikovná, talent na překážky má, ale je to trochu svéhlavá klisna."
Co se týče zimních pracovních podmínek, tak trenérka Hronová říká, že jsou i přes rozdílné klimatické podmínky s koňmi stejně daleko v přípravě jako loni touto dobou. "Jen jsme museli pracovat jinak, museli jsme používat jiné terény než loni. Často jsme také využívali průseky po těžbě dřeva, kde jsme dělali dechovky." 

Hronova Supermate

FOTO: 27letá vítězka čtyř jedničkových dostihů Supermate dělá dozor koním ve výběhu. Je to maskot zdejšího střediska....
V Nenačovicích mají pro případné zájemce o trénink koní ještě dva boxy volné. "Hlavně si přeji, aby koně byli zdraví. Docela jsem ráda, že nemám letos koně do klasik - vzhledem k tomu, že dosud nebyly vydány propozice. Pokud má tříletý kůň rating - tak se musí někde rozběhat a pokud ho nemá, tak ho potřebuje někde získat. Ale ani teď v půli března ještě zatím nikdo neví, kde a v jakých dostizích." A jak ještě trenérka prozrazuje, v dostizích by ráda viděla na svých koních Bayurzhana Murzabayeva, kterého potřebuje především do sedla Le Paydy, Martinu Havelkovou a také žákyni Kateřinu Hlubučkovou, která loni dosáhla šesti vítězství. (mze)